Home Merito Onderhoud & Gebruik Een RVS gasfornuis schoonmaken doe je zo

Een RVS gasfornuis schoonmaken doe je zo

RVS in de keuken is super! Het heeft eindeloze toepassingen en is erg hygiënisch. En we snappen dat je er zo lang mogelijk wil van genieten, en dat je je daarom afvraagt hoe je het beste je RVS gasfornuis moet schoonmaken.

Roestvrij staal kan van zichzelf niet roesten. Roestvorming wordt altijd veroorzaakt door invloeden van buitenaf.

Meer weten over
RVS onderhoud?

Goed nieuws! Een RVS gasfornuis schoonmaken is simpel

Één van de redenen dat RVS zo populair is in professionele keukens, is omdat het heel hygiënisch is om mee te werken. Het gladde, dichte oppervlak zorgt dat bacteriën zich er niet thuis voelen. Ze kunnen zich niet goed hechten aan het oppervlak en zich daardoor slecht vermeerderen.

Daarom is het makkelijk om een RVS gasfornuis schoon te maken met een hygiënisch resultaat. Na gebruik even afnemen met een sopje of een doekje met wat schoonmaakmiddel is genoeg voor de dagelijkse schoonmaak.

Heb je een gasfornuis dat ingelast is, dan is schoonmaken extra makkelijk omdat er geen vuil in kiertjes kan blijven zitten. Zitten er opstaande randen aan je kookplaat of gasfornuis? Dan kan hier vuil in blijven zitten, besteed hier af en toe wat extra aandacht aan.

Grof vuil van je RVS gasfornuis verwijderen

Zitten er hardnekkige voedselresten op je gasfornuis? Dan kun je deze het beste schoonmaken met schuursponsje met wat Cif cream schuurmiddel.

Ziet je RVS gasfornuis er wat smoezelig uit? Dan kun je het met Zep Inox Cleaner oppoetsen. Wrijf licht na met een droge doek om het oppervlak te laten glanzen. Dit kun je ook standaard 1x per maand doen om het fornuis zo mooi mogelijk te houden.

Dit moet je niet doen bij het schoonmaken van je RVS gasfornuis!

RVS is tegen veel bestand, maar zuren en agressieve stoffen zijn funest. Deze veroorzaken vlekken, roestpuntjes of  kleine gaatjes in het materiaal. Voorbeelden van deze stoffen zijn chloor, gootsteenontstoppingsmiddelen, zilverpoets, gebitsreiniger, HG reiniger, S39 en zoutzuur(oplossingen). Bewaar deze bij voorkeur ook niet in de buurt van RVS, omdat de dampen schade kunnen veroorzaken. Mochten deze stoffen toch op je RVS belanden, maak het dan zo snel mogelijk schoon.

Gebruik ook geen roestvrijstaalreiniger. Dit klinkt tegenstrijdig, maar de meeste van deze middelen brengen een laagje aan op het RVS wat voor vlekken kan zorgen. Het enige middel dat wij uit ervaring kunnen aanraden is Zep Inox Cleaner.

Gebruik geen staalsponsjes, van Brillo of andere merken. Met of zonder schoonmaakmiddel. Deze sponsjes laten staalsplinters achter op je fornuis welke gaan roesten wanneer ze in contact komen met vocht. Deze roestige staalsplinters zorgen voor vlekken in je RVS die lastig te verwijderen zijn.

Maatwerk is het
sleutelbegrip bij Merito